Kirjallisuusterapeuttiset ryhmät

Rakastatko kirjallisuutta? Oletko kirjoittanut joskus päiväkirjaa? Haluaisitko kirjoittaa enemmän ja kokeilla ehkä myös toisenlaista kirjoittamista? Kirjallisuusterapiaryhmässä ei hiota tekstiä vaan havainnoidaan omaa sisäistä maailmaa ryhmässä luetun ja kirjoitetun tekstin kautta.

Aloitan tammikuun lopussa kaksi kirjallisuusterapeuttista ryhmää ”Sukupuusta tarinoiksi” ja ”Kun kumppani katoaa”.

Sukupuusta tarinoiksi käsittelee oman sukupuun vaikutusta ja antia omassa elämässä. Muistelemme, kirjoitamme, luemme, kerromme. Erityisesti tutkimme sukupuusta löytyvää rakkautta ja vihaa. Lopuksi jokin oman sukupuun hahmoista tai tarinoista kasvaa fiktiiviseksi kertomukseksi. Kurssin teemat pohjautuvat teokseeni Vanhempieni kaltainen (Wsoy 2016). Kokoonnumme kuutena keskiviikkona Sturenkadulla, Kalliolan kansalaisopiston tiloissa. (24.1. 7.2. 7.3. 21.3. 4.4. 18.4.)

Kun kumppani katoaa puolestaan on tarkoitettu niille, jotka puolison poismenon seurauksena opettelevat uudenlaista arkea. Olet ehkä eronnut, jäänyt leskeksi tai puolisosi on sairastunut vakavasti.
Mikä uudessa elämänvaiheessa on raskasta, mikä ilahduttaa yhä? Mitä kaipaat ja suret eniten? Mitä kaikkea hyvää arjessasi on edelleen? Kurssi on saanut nimensä Selja Ahavan hienosta romaanista Ennen kuin mieheni katoaa (Gummerus 2017). Kokoonnumme Pasilassa Ylen tiloissa (25.1. 30.1. 6.2. 15.2. 27.2. 6.3.)

 Entä mitä kirjallisuusterapia on, mitä tapaamisissa tehdään?

Ryhmässä ei tarvitse kirjoittaa oikein tai hienosti, kunhan kirjoittaa. Varsinainen kirjallisuusterapiaprosessi tapahtuu ensisijaisesti lukemisen tai kirjoittamisen jälkeisessä ohjatussa keskustelussa. Tekstit myös mahdollistavat asioiden ja tuntemusten etäännyttämisen.
Osallistujat eivät saa ohjausta kirjoittamiseen vaan tarkastelun kohteena on oma persoona ja ajatusmallit, tunteet, joita tekstit herättävät ja nostavat pintaan. Siksi tekstiäkään ei ole tarkoitus hioa. Käytetty tekstimateriaali on kuin peili, jonka avulla osallistuja voi tarkastella itseään, oivaltaa, havahtua, oppia. Myös muiden osallistujien suoma vertaisuus on tärkeäsä roolissa.

Kirjallisuusterapian menetelmiä hyödynnettäessä osallistujan ei tarvitse olla lahjakas kirjoittaja, kiinnostus kirjallisuuden käyttöön terapian välineenä riittää.

Kun kumppani katoaa –ryhmään otetaan enää max. 2 henkeä. Sukupuusta tarinoiksi-ryhmään mahtuu paremmin.

Molemmat ryhmät kokoontuvat kaksi tuntia kerralla. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä niin annan tarkemmat tiedot hinnoista, aikatauluista, kurssien sisällöistä.
Ohjaajana FM Marianna Stolbow 040-8415404
Lisätietoja www.mariannastolbow.fi