Kuka?

Olen tehnyt itseni näköistä eroauttamistyötä yli kymmenen vuotta. 2013 totesimme mainion Fisherin eroseminaarin kulkeneen sellaisenaan tiensä päähän ja uudistimme menetelmän yhdessä psykologi Kari Kiianmaan kanssa tämän päivän perheiden tarpeita vastaavaksi. Syntyi Suomalainen eroseminaari.

Koulutan maamme kaikki eroseminaarien ohjaajat niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille, seurakuntiin ja järjestöihin. 2014 ilmestyneessä teoksessani Erosta eteenpäin (Wsoy) menetelmää esitellään laajalti. Siinä annetaan askelmerkkejä eropohdintoihin sekä erosta selviämiseen ja käsitellään paljon niin lapsen tarpeita kuin vanhemmuuden haasteitakin erossa.

Koska pelkkä erosta puhuminen on minusta usein riittämätöntä, aloin vuosia sitten kehittämään toiminnallisempaa, taidelähtöistä eroseminaaria.

2016 ilmestyi teokseni Vanhempieni kaltainen (Wsoy), jossa aikuiset kertovat kotoa saamistaan parisuhdeopeista, vanhempien antamasta vuorovaikutusmallista sekä sen vaikutuksesta itseen ja omiin parisuhteisiin. Aikuiset pohtivat omaa rakkauden malliaan, konfliktinratkaisutaitojaan sekä sitä periytyykö ero.

Tammikuussa 2018 ilmestyi parisuhderakkautta käsittelevä teokseni Rakastamisen taito (Otava). Parisuhteen perusoppeihin liittyvä ryhmämuotoinen menetelmä Rakastava valinta on juuri polkaistu käyntiin ja ammattilaisille tarkoitettuihin ohjaajakoulutuksiin ilmoittaudutaan paraikaa. Järjestin ensimmäiset Rakastava valinta – ryhmät kesällä 2018 ja palaute oli heti huikeaa.

Tammikuussa 2018 aloitin ensimmäiset kirjallisuusterapeuttiset ryhmät Sukupuusta tarinoiksi sekä Kun kumppani katoaa. Myös kirjallisuusterapeuttisista ryhmistäni löydät tietoja tältä sivustolta.

Edellämainitun lisäksi ohjaan erilaisia kulttuuriin ja kirjallisuuteen liittyviä ryhmiä ja jäljelle jäävän ajan vietän perheeni, kolmen lapsen sekä lapsenlapseni kanssa.

Vuonna 2013 perustin yrityksen LiberaMente Oy.

LiberaMente on tarina vapaasti ajattelemisen vaikeudesta ja riemusta. Pitkä matka itsensä äärelle kunnes lopulta löytää, kuka on ja missä on oma paikka.

Mens libera, mens sana!

Vapauta mielesi – voi hyvin.

Liberamente-sanalla on monta merkitystä. Ensisijaisesti se tarkoittaa ”vapaasti”, mutta erotettuna kahteen osaan löytyy yritykseni nimestä myös merkitykset: vapaa mieli tai imperatiivinen vapauta mielesi!

Itsensä äärelle kulkeminen vaatii vapautumista ennakko-odotuksista, mielen kahleista, kasvatuksesta ja rohkeaa kykyä nähdä toisin.

Koulutuksissa kuljemme nojatuolimatkalla itsessämme, tavoittaaksemme oman ytimen, sisäisen lapsen, josta meidän on huolehdittava, jotta selviytyisimme niin parisuhteistamme kuin eroistakin. Kaikissa LiberaMenten koulutuksissa kurkotetaan kohti mielen vapautta, eroon kasvatuksen ja kokemuksen taakasta. Ammentakaamme siitä hyvästä, jota olemme saaneet.

Kannustan itse kutakin vapauttamaan mielensä mekanismeista, joita tahtoen tai tahtomattamme kannoimme ihmissuhteissamme. Vapaan, itseensä tyytyväisen mielen avulla meillä on mahdollisuus tasapainoisempaan yksinoloon tai tasavertaiseen, tyydyttävään parisuhteeseen.

Eroryhmät, monimenetelmälliset erotyöpajat, parisuhdekurssit ja kaikki tarjoamani koulutukset tähtäävät samaan, mielen vapauttamiseen, sisäisen lapsen löytymiseen, matkaan oman ytimen äärelle.

Yleinen historia – ihmisen tarina

Valmistuin Helsingin yliopistosta opiskeltuani muun muassa yleistä historiaa sekä silloista naistutkimusta, joka nykyisin tunnetaan sukupuolentutkimuksen nimellä. Tarinani kulki suurista tarinoista kohti pienempiä, jotka oivalsin lopulta itselleni merkityksellisimmiksi ja myös mieluisimmiksi. Toimin monta vuotta vapaaehtoistyössä eroperheiden tukijana, hankkiuduin uusiin koulutuksiin ja löysin itseni uudelta alalta. Ihmisen tarina, menneisyyden paino ja voima sekä sukupuolen merkitys tai merkityksettömyys on kuitenkin aina vienyt minua mukanaan.

Olen lisäksi opiskellut kirjoittamisen saloja Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa, Voimauttavan valokuvan menetelmää Miina Savolaisen johdolla. Kirjallisuusterapiaohjaajaksi valmistuin 2018. Kaikissa koulutuksissani hyödynnetään tavalla tai toisella niin valokuvan voimaa kuin kirjoittamista.